Activiteit van 31.10.2020

De Vrienden van het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij nodigen u graag uit op hun jaarlijkse conferentie over een thema dat meer dan ooit actueel is :

(deze conferentie is in het frans)


« Les théories du complot »

door

Sébastien Chonavey

(De samenzweringstheorieën)


Op zaterdag 31 oktober 2021 om 17h30 stipt


In de Grote Tempel Amon Râ

Peterseliestraat 6 - 8, 1000 Brussel

     Samenzweringen gesmeed door occulte machten zijn nog altijd actueel.


     Sébastien Chonavey is leerkracht in verschillende Brusselse onderwijsinstellingen. Hij is afgestudeerd aan de Haute Ecole de Bruxelles met een diploma Frans en Moraalwetenschappen, en aan de Université libre de Bruxelles met een Master in Franse en Romeinse taal- en letterkunde. Hij is geïnteresseerd in samenzweringstheorieën sinds zijn eerste contacten met studenten.


     "De 9/11 aanslagen werden georganiseerd door de Israëlische geheime dienst', 'De mens is nooit op de maan geweest: het werd allemaal gefilmd in een studio door Stanley Kubrick', 'buitenaardse hagedismannen heersen over de wereld'... Er zijn talloze nieuwe alternatieve versies van de geschiedenis op het Internet. Dit groeiende fenomeen wordt "samenzweringstheorie" genoemd.  Wat houdt dit modebegrip precies in? Is het een reëel begrip of een ideologische warboel die wordt gebruikt om bepaalde protagonisten uit het publieke debat te diskwalificeren? Zijn samenzweringstheorieën in feite niet de voorbodes van een veel diepere maatschappelijke crisis? Het is op deze vragen (en vele andere) dat dit boek tracht te antwoorden met behulp van een evenwichtige dialoog, een ruime documentatie en een gemeenschappelijk instrument dat waardevoller is dan ooit: de kritische geest.  

 

 

Toegangsprijs: 10,00 € (8,00 € voor de leden van onze v.z.w. die hun lidgeld hebben betaald)


De totale winst van onze activiteiten wordt geschonken aan het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij.